Štrukljifest

1.SEPTEMBER 2024, REČICA OB SAVINJI – zgornjesavinjska prireditev, ki časti slastne štruklje in lokalno kulturno dediščino. Nekaj za brbončice, ušesa in oči.

Zgornja Savinjska dolina je prostor, kjer je preplet gastronomije in kulture zares bogat. Iz starih običajev izvemo, da so naši dedki in babice praznike in posebna delovna opravila pospremili z izbranim kulturnim programom in hrano. Ob petju in plesu so kmečke jedi pripravljali iz doma pridelanega mleka, skute, moke in ostalih sestavin. Značilna jed, ki je dandanes nekoliko pozabljena, so štruklji. Obudimo spomine na Štrukljifestu na Rečici.
 

Štrukljifest, harmonija štrukljev in domače glasbe

Na dogodku, ki ga povezuje animator, nastopijo številni nadarjeni mladi glasbeniki in folkorne skupine, ki prikažejo pot od žita do štruklja. Čas za petje, uživanje v poskočni harmoniki, umirjeni violini, razigranem koraku tradicionalnih plesalcev in najrazličnejših okusih štrukljev. Se vam že cedijo sline?

Spoštovanje domačega

Organizatorji želijo s prireditvijo dvigniti zavest in spoštovanje do lokalnih naravnih in kulturnih vrednot. Štruklji so zelo priljubljena slovenska tradicionalna jed, ki se lahko postreže kot glavna jed, sladica ali priloga. Na ozemlju Slovenije se pripravljajo že več stoletij. Prvi recept za štruklje je leta 1589 popisal kuhar na nadvojvodskem dvoru v Gradcu, in sicer jih je označil kot slovenske pehtranove štruklje.

Tu veselje je doma

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika zasebnosti.
I Accept

Informacije in organizator

Kulturno turistično društvo Bazilika
Šentjanž 32, 3332 Rečica ob Savinji

Sorodne vsebine

  • Apartment Neli

    Sodobno opremljen apartma v neposredni bližini kampa Menina in z […]

  • Festival zelišč

    15.—22. JUNIJ 2024, Savinjska – Festival zelišč je niz dogodkov, […]

  • Festival dobrega piva, gina in kulinarike

    22. JUNIJ 2024, MOZIRJE – festival najboljših slovenskih piv, gina […]