Velenje

Velenje, najmlajše slovensko mesto, slovi po razigranem Pikinem festivalu, nepozabni pustolovščini v podzemni svet Muzeja premogovništva Slovenije, dediščini socializma in živahnih Velenjskih jezerih.

Mesto z vizijo in mladostno energijo, Velenje, je multikulturno in gostoljubno mesto ki gradi poti sedanjosti in oživlja zgodbe preteklosti. Zgrajeno je bilo v petdesetih letih 20. stoletja z udarniškim delom marljivih delavcev z vseh vetrov in je danes peto največje slovensko mesto. Mesto cvetočih idej je prizorišče številnih dogodkov, mladostne energije in svobodnega duha.

Znamenitosti in doživetja v Velenju

Sprejmite izziv, čaka vas 160 m globok spust v eno od najdebelejših znanih plasti premoga na planetu. Spoznajte skrivnosti rudarskega življenja in tradicijo premogovništva. Srečno!

Na osrednjem trgu v Velenju se v nebo dviguje največji spomenik Josipa Broza Tita na svetu. Na povezanost mesta Velenje z nekdanjim jugoslovanskim voditeljem je nakazovalo tudi nekdanje ime Titovo Velenje.

Velenje je mesto ob treh jezerih. Najbolj živahno je Velenjsko jezero, ki ga poleti obiščejo številni kopalci, ljubitelji jadranja, SUP deskarji in drugi. Ima tudi prav posebno plažo za kosmatince.

Eden najlepše ohranjenih gradov v Sloveniji je prvič omenjen leta 1270. Seznanite se z zanimivimi zgodbami iz preteklosti Velenja in Šaleške doline, izjemno afriško zbirko in deli sodobne slovenske umetnosti.

Prireditve in dogajanje v Velenju

Preverite tudi spored razstav, koncertov in predstav, ki jih organizira Festival Velenje.

Naj se vam zasidra v srce največji družinski festival v Sloveniji, v okviru katerega se v enem tednu zvrstijo številni koncerti, delavnice in doživetja za otroke.

Najmlajše slovensko mesto ima pester kulturni utrip in tudi številne arhitekturne zanimivosti. Med njih zagotovo spada Kulturni dom na osrednjem mestnem trgu in sodobna velenjska promenada.

Oglejte si video in se prepričajte, zakaj vam v Velenju zagotovo ne bo dolgčas!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika zasebnosti.

I Accept

Več informacij – Velenje

Zavod za turizem Šaleške doline
Vila Bianca – TIC Velenje
Stari trg 3
SI-3310 Velenje
t: +386 (0)3 896 17 15
e: turizem@velenje.si, www.velenje-tourism.si

Sorodne vsebine

  • Odprtje kopalne sezone in Skok v poletje na Velenjski plaži (22. 6. 2024)

    Poletni meseci so kot nalašč za obisk Velenjskega jezera in […]

  • Pust šoštanjski

    10. FEBRUAR 2024 ob 15.00, ŠOŠTANJ – največji karnevalski dogodek […]

  • Pust, pust krivih ust

    13. FEBRUAT 2024, VELENJE – pustna povorka in veliko otroško […]