Vinska turistična pot Šmartno ob Paki

Nazdravite v enih izmed najviše ležečih vinogradov v Sloveniji, v Šmartnem ob Paki! Prepustite se razgledom iz slikovite vinogradniške pokrajine in gostoljubnosti vinarjev, ki vam bodo z veseljem odprli vrata v svoje zidanice, vinske kleti, vinotoče in kmetije. Poleg dobre kapljice je poskrbljeno tudi za domače dobrote. 

Potovanje ob vinskih kulturnih biserih 

Vinska turistična pot vodi med vinogradi, ob kulturnih in naravnih znamenitostih Malega Vrha. Doživite vinorodno okolje ter spoznajte tradicionalni način pridelovanja grozdja in vrhunskih vin prav tam, kjer nastajajo. Na poti se ustavite pri znameniti Špančevi zidanici, ki velja za pravi biser kulturne in etnološke dediščine slovenskega vinogradništva. Izjemno zanimivi sta tudi Mlinarjeva zidanica (zgrajena naj bi bila predvidoma okoli leta 1540 ali v 17. stoletju) in Bednikova zidanica (1748).

Ključne informacije

 IZHODIŠČE IN DOSTOP: ): Parkirišče pri Obrtno-poslovni coni Šmartno ob Paki (321 m). Z avtoceste Ljubljana-Celje na izvoz Šentrupert, po cesti naprej v smeri Letuša. V Letušu čez most čez Savinjo, nato desno v smeri Šmartnega ob Paki. Peljete se skozi Šmartno ob Paki in ob koncu kraja parkirate na parkirišču pri Obrtno-poslovni coni Šmartno ob Paki (bivša Era Vino Šmartno). 

 KONČNA TOČKA: Mladinski center Šmartno ob Paki (311 nmv)

 TEŽAVNOST: nezahtevna pot

 VIŠINSKA RAZLIKA NA POTI: 253 m 

 PREDVIDEN ČAS HOJE: 2 uri

PRIPOROČENA OPREMA: pohodna obutev in oblačila

 KULINARIKA NA/OB POTI: Uživajte ob odličnem vinu na mestih, kjer se prideluje (vinotoči, vinske kleti) in v okusnih tradicionalnih jedeh, ki jih pripravljajo na kmetijah. Poskusite sortna vina kot so Chardonnay, Zeleni silvanec, Kerner, Renski rizling, Rumeni muškat, Modra frankinja, Modri pinot, Zweigelt in avtohtona sorta Ranfol. Šmarški vinogradi spadajo v Podravsko vinorodno deželo, v šmarsko–virštanjski vinorodni okoliš.

 ZNAMENITOSTI IN DOŽIVETJA OB POTI/V BLIŽINI: Različni tipi zidanic, od katerih jih večina še vedno služi svojemu namenu. Najstarejše med njimi so Mlinarjeva zidanica (zgrajena naj bi bila predvidoma okoli l. 1540 ali v 17. stoletju), Bednikova zidanica (l. 1748) in Špančeva zidanica (l .1818). Zanimiv je tudi Muzej tehnične kulture obdobja po II. svetovni vojni.

 NASTANITVE V BLIŽINI: Hostel Mladinski center Šmartno ob Paki, Planinski dom Gora Oljka (Dobrič 35a, Polzela, t: +386 (0)31 756 797, +386 (0)41 379 045, e: berta.urlep75@gmail.com)

Vinska turistična pot Šmartno ob Paki povezuje 8 točk

Vinotoč Primožič  leži na razgledni, najvišji točki Malega Vrha, od koder se razprostirajo razgledi na okoliška hribovja in Kamniško-Savinjske Alpe. Vinarka Mojca Praprotnik nadaljuje očetovo vinogradniško tradicijo in je kot edina vinarka na tem območju razvila prvo rose penino. Ob vrhunski kapljici se bo prileglo tudi okušanje domačih suhomesnatih izdelkov, paštet in zasek. 

Špančeva zidanica je  ena najbolje ohranjenih in najstarejših zidanic na Slovenskem. Prvovrstno grozdje stiskajo v mogočni hrastovi preši iz leta 1791. Vinar Anže Podgoršek z veseljem razloži, kako deluje vinska preša, predstavi tradicionalno kletarjenje in ob posebnem vinskem kruhu ponudi edinstveno vino iz avtohtone bele vrste ranfol

Pr’ Jožetu Kuglerju, ki je večkratni šampion in kletar leta v Šmartnem ob Paki, se boste načudili velikanskemu vinskemu sodu, v katerega se lahko stisne kar osem oseb. Tu v domiselnem  ambientu zadiši po sortah kot so npr. sauvignon, chardonnay, rumeni muškat in laški rizling. Poleg odličnih vin prideluje tudi domače žganice, likerje in suhe mesnine. 

Obiskali boste še  zidanico Malus, ki slovi po odličnih lokalnih belih vinih, se oglasili Pr’ Paulekovem Korlnu, ki poleg vin ponudi slastno domače pecivo in slaščice. V Laketovi kleti boste spoznali več kot 150-letno tradicijo pridelave vin, na domačiji Kovačič kupili kakšen lep spominek ali izdelek domače umetnostne obrti in se pogostili v Gostilni Malus. 

 

Vinska turistična pot Šmartno ob Paki – INFORMACIJE, NAROČILA IN REZERVACIJE

TIC Mladinski center Šmartno ob Paki (INFO)
Šmartno ob Paki 13, Šmartno ob Paki
t: +386 (0)64 167 940, +386 (0)3 891 53 77
e: pisarna@mcsop.si 

Vinotoč Primožič (NAROČILA IN REZERVACIJE)
Mali Vrh 51, 3327 Šmartno ob Paki
t: 041 233 269 (Mojca)/ / 031 805 823 (Kristina)
e: vtp.smartno@gmail.com

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika zasebnosti.
I Accept

Sorodne vsebine

  • Festival zelišč

    22. JUNIJ 2024, Gornji Grad – Festival zelišč je niz […]

  • Festival dobrega piva, gina in kulinarike

    22. JUNIJ 2024, MOZIRJE – festival najboljših slovenskih piv, gina […]

  • Štrukljifest

    1.SEPTEMBER 2024, REČICA OB SAVINJI – zgornjesavinjska prireditev, ki časti […]