Zgornja Savinjska Dolina

Vinska turistična pot Šmartno ob Paki

Nazdravite v enih izmed najviše ležečih vinogradov v Sloveniji, v Šmartnem ob Paki! Prepustite se razgledom iz slikovite vinogradniške pokrajine in gostoljubnosti vinarjev, ki vam bodo z veseljem odprli vrata v svoje zidanice, vinske kleti, vinotoče in kmetije. Poleg dobre kapljice je poskrbljeno tudi za domače dobrote. 

Potovanje ob vinskih kulturnih biserih 

Vinska turistična pot vodi med vinogradi, ob kulturnih in naravnih znamenitostih Malega Vrha. Doživite vinorodno okolje ter spoznajte tradicionalni način pridelovanja grozdja in vrhunskih vin prav tam, kjer nastajajo. Na poti se ustavite pri znameniti Špančevi zidanici, ki velja za pravi biser kulturne in etnološke dediščine slovenskega vinogradništva. Izjemno zanimivi sta tudi Mlinarjeva zidanica (zgrajena naj bi bila predvidoma okoli leta 1540 ali v 17. stoletju) in Bednikova zidanica (1748).

Vinska turistična pot Šmartno ob Paki povezuje 8 točk

Vinotoč Primožič  leži na razgledni, najvišji točki Malega Vrha, od koder se razprostirajo razgledi na okoliška hribovja in Kamniško-Savinjske Alpe. Vinarka Mojca Praprotnik nadaljuje očetovo vinogradniško tradicijo in je kot edina vinarka na tem območju razvila prvo rose penino. Ob vrhunski kapljici se bo prileglo tudi okušanje domačih suhomesnatih izdelkov, paštet in zasek. 

Špančeva zidanica je  ena najbolje ohranjenih in najstarejših zidanic na Slovenskem. Prvovrstno grozdje stiskajo v mogočni hrastovi preši iz leta 1791. Vinar Anže Podgoršek z veseljem razloži, kako deluje vinska preša, predstavi tradicionalno kletarjenje in ob posebnem vinskem kruhu ponudi edinstveno vino iz avtohtone bele vrste ranfol

Pr’ Jožetu Kuglerju, ki je večkratni šampion in kletar leta v Šmartnem ob Paki se boste načudili velikanskemu vinskemu sodu, v katerega se lahko stisne kar osem oseb. Tu v domiselnem  ambientu zadiši po sortah kot so npr. sauvignon, chardonnay, rumeni muškat in laški rizling. Poleg odličnih vin prideluje tudi domače žganice, likerje in suhe mesnine. 

Obiskali boste še  zidanico Malus, ki slovi po odličnih lokalnih belih vinih, se oglasili Pr’ Paulekovem Korlnu, ki poleg vin ponudi slastno domače pecivo in slaščice. V Laketovi kleti boste spoznali več kot 150-letno tradicijo pridelave vin, na domačiji Kovačič kupili kakšen lep spominek ali izdelek domače umetnostne obrti in se pogostili v Gostilni Malus. 

 

Vinska turistična pot Šmartno ob Paki – NAROČILA IN REZERVACIJE

Vinotoč Primožič
Mali Vrh 51, 3327 Šmartno ob Paki
t: 041 233 269 (Mojca)/ / 031 805 823 (Kristina)
e: vtp.smartno@gmail.com