Zgornja Savinjska Dolina

Vulkan Smrekovec

1577 m visoki ugasli ognjenik je svet številnih redkih cvetic in največje sklenjeno območje divjega petelina. Območje spada pod evropsko omrežje ekološko zaščitenih predelov Natura 2000.

Krajinski park in naravni rezervat

Smrekovec je 15 km dolgo pogorje predalpskega sveta, ki je zavarovano tudi kot geološki in botanični rezervat Smrekovec – Komen. Smrekovški vulkanizem je bil aktiven v geoloških obdobjih terciarja, pred 23 miljioni let. Takrat je ležal pod morjem in je večkrat zaporedoma izbruhal vulkanski prah, pepel in lavo. Značilni kamenini sta andezit in andezitni tuf. Razvita je specifična in pestra flora, npr. Kochov svišč (Gentiana acaulis), zvončnica (Campanula residifalia), alpska azaleja (Loiseleuria procumbens). Območje je izjemno pomemben vodni vir.

Priljubljena pohodniška točka Savinjske in Šaleške doline, Smrekovec leži na vzhodnem robu Smrekovškega pogorja. Travnat vrh s piramido obdajajo obsežni smrekovi gozdovi, od koder seže razgled zelo daleč. Okrepčamo se lahko v planinski koči Dom na Smrekovcu

Dostop na Smrekovec

Z avtomobilom se v vasi Ljubno ob Savinji pri smerokazu za Smrekovec odpravite desno. Peljete čez center kraja, nato se usmerite v Ljubenske Rastke in sledite oznakam za Dom na Smrekovcu. Po cesti peljete do parkirišča pri domu, kjer parkirate. Od doma do vrha Smrekovca je približno pol ure hoje. Lahko izberete tudi druge, nekoliko zahtevnejše pohodniške poti. Priljubljena je pot iz Golt (Mozirska koča na Golteh), ki zahteva približno dve uri hoje. 

Več informacij – Smrekovec

TIC Ljubno
Plac 3 3333
SI-3333 Ljubno ob Savinji
t:+386 (0)3 839 17 83
e: ticljubno@gmail.com; www.ljubno.si