Vulkan Smrekovec

1577 m visoki ugasli ognjenik je svet številnih redkih cvetic in največje sklenjeno območje divjega petelina. Območje spada pod evropsko omrežje ekološko zaščitenih predelov Natura 2000.

Krajinski park in naravni rezervat

Smrekovec je 15 km dolgo pogorje predalpskega sveta, ki je zavarovano tudi kot geološki in botanični rezervat Smrekovec – Komen. Smrekovški vulkanizem je bil aktiven v geoloških obdobjih terciarja, pred 23 miljioni let. Takrat je ležal pod morjem in je večkrat zaporedoma izbruhal vulkanski prah, pepel in lavo. Značilni kamenini sta andezit in andezitni tuf. 

Priljubljena pohodniška točka Savinjske in Šaleške doline, Smrekovec leži na vzhodnem robu Smrekovškega pogorja. Travnat vrh s piramido obdajajo obsežni smrekovi gozdovi, od koder seže razgled zelo daleč. Okrepčamo se lahko v planinski koči Dom na Smrekovcu

Botanična posebnost

Na pogorju je evidentiranih 358 rastlinskih vrst. Razvita je specifična in pestra flora, npr. Kochov svišč (Gentiana acaulis), zvončnica (Campanula residifalia), alpska azaleja (Loiseleuria procumbens). Območje je izjemno pomemben vodni vir.

 

Življenjski prostor redkih živali

Po Smrekovcu se potikajo tudi nadvse zanimive živali, med katerimi je kar nekaj ogroženih živalskih vrst, gozdni jerebi, divji petelini in ruševci. Še posebej spomladi, ko samci z značilnim petjem privabljajo samice, jih lahko vznemirimo in preženemo iz njihovih rastišč, zato je pomembno, da smo tihi in se gibljemo le po označenih poteh. 

Pot na Smrekovec – ključne informacije 

Z avtomobilom se v vasi Ljubno ob Savinji pri smerokazu za Smrekovec odpravite desno. Peljete čez center kraja, nato se usmerite v Ljubenske Rastke in sledite oznakam za Dom na Smrekovcu. Po cesti peljete do parkirišča pri domu, kjer parkirate. 

Od doma do vrha Smrekovca je približno pol ure hoje. Lahko izberete tudi druge, nekoliko zahtevnejše pohodniške poti. Priljubljene so tudi pot iz Golt, Mozirska koča na Golteh (2 h), pot iz Belih vod (2 h), Ljubenske Rastke (2 h).

POT IZ LJUBNEGA 

IZHODIŠČE: Ljubenske Rastke, ob planinskih oznakah za Dom na Smrekovcu (875 nmv)[mks_icon icon=”fa-flag-checkered” color=”#78a22d” type=”fa”] KONČNA TOČKA: Smrekovec (1577 nmv)

TEŽAVNOST: lahka označena pot

VIŠINSKA RAZLIKA: 702 m (712 m po poti)

PREDVIDEN ČAS HOJE: 2 h 

KULINARIKA NA/OB POTI: Dom na Smrekovcu

ZNAMENITOSTI IN DOŽIVETJA OB POTI/V BLIŽINI: , Flosarska zbirka

NASTANITVE V BLIŽINI: Herbal Glamping Ljubno, Apartmaji in ribogojstvo Povh,  Hostel Ljubno, Glamping Savinja, Turistična kmetija Visočnik, Šport Center Prodnik, Kamp Loka, Hotel Planinka, Turistična kmetija Kolar, Turistična kmetija Bukovje, Eko kamp Naturplac

POT OD SPODNJEGA BRLOŽNIKA NA SMREKOVEC

Več informacij – Smrekovec

TIC LJUBNO
Foršt 6, 3333 Ljubno ob Savinji
t: +386 3 838 14 92
m: +386 68 646 460
e: obcina@ljubno.si & ticljubno@gmail.com

Občina Šoštanj
Trg svobode 12, Šoštanj
e: www.sostanj.si;
t: +386 (0)3 898 43 0

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika zasebnosti.
I Accept

Sorodne vsebine

  • Cvetna nedelja in ljubenske potice

    24. MAREC 2024, LJUBNO – tradicionalni prikaz edinstvenih cvetnonedeljskih ljubenskih […]

  • Pust šoštanjski

    10. FEBRUAR 2024 ob 15.00, ŠOŠTANJ – največji karnevalski dogodek […]

  • Pust, pust krivih ust

    13. FEBRUAT 2024, VELENJE – pustna povorka in veliko otroško […]