Zgornja Savinjska Dolina

Zeliščna čarovnija

Ko na nekdanjem samostanskem posestvu v Gornjem Gradu naš vonj zbudijo melisa, rožmarin in druga dišeča zelišča, začutimo moč zdravilnih rastlin.

Baročna katedrala in zeliščni vrtovi

Zgodba benediktinskega samostana, ki je v srednjem veku deloval točno 333 let, danes navdihuje mladi zeliščarki. Svetovljanski župnik rad odpre vrata v največjo baročno katedralo Slovenije in deli gornjegrajsko zgodbo s popotniki. Med bližnjimi hribi in gozdovi veje dober zrak. Vdihnite ga s polnimi pljuči in se sprostite ob dišečem metinem kadilu. 

Zeliščna čarovnija začne delovati takoj. Nekoč je za posestvo, gozdove in polja benediktinskega samostana skrbelo kar 500 podložnikov z družinami. Kasneje so imeli tu poletno rezidenco ljubljanski škofje. Z  župnikom se sprehodimo skozi stoletja. Doživimo največjo baročno katedralo Slovenije s kar 55 m visoko kupolo. V etnološkem muzeju Štekl marsikoga prevzame nostalgija. Po domačem kosilu v Gostilni Pri Jošku s stoletno tradicijo zadihamo v naravi.

Na gornjegrajsko čajanko po zanimive zgodbe

Za veliki finale dneva se odpre čarobni svet zelišč. Najprej se sprehodimo skozi vrtove, za katere danes skrbita mladi zeliščarki. Za konec se sprostimo ob čajanki z zelišči, ki smo jih nabrali na vrtu. Ko se razvajamo ob dišečem kadilu in skodelici čaja, pozabimo na čas in se prepustimo lokalnim zgodbam.

Informacije – Zeliščarska čarovnija:

Zasebni zavod Mesto na vasi
Attemsov try 19, 3342 Gornji Grad
t: +386 41 941 350 / +386 41 960 843
e: info@zeliscnavas.si