Tradicionalne jedi in dobrote

Podeželje Savinjske vas bo zagotovo razveselilo s ponudbo najboljših domačih mesnih, mlečnih izdelkov in avtohtonih specialitet domače proizvodnje, med katerimi se osrednja vloga na slovenskem kulinaričnem zemljevidu pripisuje zgornjesavinjskemu želodcu, vrhunski, geografsko zaščiteni suhi mesnini iz kakovostnega mesa in slanine.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika zasebnosti.

I Accept

Okusite tradicionalne jedi Zgornje Savinjske doline:

 • solčavski sirnek, pikantna, več mesecev zorena skuta,
 • ubrnenik, pšenične, ajdove ali koruzne kroglice, ki se odlično podajo h kislemu mleku,
 • ajdnek, okusna poslastica iz ajdovega testa, mletih orehov in medu.
 • zdrkanka, odlična ideja za dober zajtrk, v mleku kuhana pšenična zrna zabeljena z maslom, suhimi slivami in cimetom.

Ajdnek, zgornjsavinjska sladica iz ajdove moke, mletih orehov in medu je pogosto na menijih turističnih kmetij. Privoščite si jo za posladek po dobrem domačem kosilu.

Suhe mesenine, med katerimi najbolj izstopa znameniti zgornjsavinjski želodec, so dobra ideja za okrepčilo med potepanjem po Zgornji Savinjski dolini. Kot priloga slastnim mesnatim rezinam se postreže kruh ali solčavski sirnek, ki je tudi odlična samostojna jed iz skute in začimb.

Privoščite si zajtrk po zgornjesavinjsko! Ubrnenik, stara pastirska jed, se postreže s kislim mlekom ali belo kavo. Jed je oblikovana v kroglice ali gmoto, navadno iz pšenične, koruzne ali ajdove moke, zmešane s slanim vrelim mlekom, smetano in maslom.

Mohovt, poltrajni skutni namaz z dodatkom smetane, soli in kumine se pogosto postreže kot priloga k suhim mesninam. Okusite ga na kateri od turističnih kmetij Zgornje Savinjske doline.

Po pristne okuse na turistično kmetijo ali lokalno tržnico

Nekateri trdijo, da je hrana najboljše zdravilo. Podeželje Savinjske je kot nalašč za sestavo okusnega krožnika, na katerem ne manjka neoporečnih ekološko pridelanih dobrot. Na turističnih kmetijah postrežejo z mesnimi in mlečnimi izdelki ter drugimi avtohtonimi specialitetami domače proizvodnje. Domači izdelki, pridelki in dobrote so na voljo tudi na mestni tržnici Velenje, vsako soboto med 8. in 13. uro in na kmečki tržnici v pritličju Bohačevega toplarja v Nazarjah ter v Šmartnem ob Paki.

Soboto dopoldne si rezervirajte za obisk kmečke tržnice v Nazarjah. Ponudniki Zgornje Savinjske doline razveseljujejo z degustacijami, spremljevalnim programom in pestro paleto domačih izdelkov kot so kruh, pecivo, suhomesnati izdelki, zelišča, marmelade in čebelji pridelki.

Preverite, kako nastajo domače dobrote na Solčavskem

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika zasebnosti.

I Accept

Pokukajte na seznam gostinske ponudbe in rezervirajte kulinarično razvajanje

Sorodne vsebine

 • Festival zelišč

  22. JUNIJ 2024, Gornji Grad – Festival zelišč je niz […]

 • Gostinska ponudba v Savinjski

  Privoščite si razvajanja brbončic z okusno lokalno kulinariko Savinjske. Preverite […]

 • Zgornjesavinjski želodec

  Vrhunska, geografsko zaščitena suha mesnina iz kakovostnega mesa in slanine […]