Zimske družinske počitnice v Savinjski

Že veste, kje boste med zimskimi počitnicami? Pravljična zimska pokrajina Savinjske je odlična ideja za aktivni zimski pobeg z družino iz vsakdanje rutine.

Smučanje, smučarska šola, vrtec in sankanje na Golteh, krpljanje, izleti v naravo, drsanje, tek na smučeh, debeli snežaki in snežne vragolije, ko pokrajino pokrije sneg. Spoznavanje dediščine, obisk muzejev in tematskih poti. Če ste raje na toplem, se lahko odločite tudi za čofotanje ali obisk katerega izmed wellnessov.

Smučanje, smučarski vrtec in smučarska šola na Golteh

Smučišče Golte nudi v zimskem času pestro paleto družinskih aktivnosti. Otroci lahko na več kot 1.400 m nadmorske višine naredijo prve smučarske zavoje in se pod strokovnim vodstvom smučarske šole naučijo smučati. Tisti, ki vijuganje po belih strminah že obvladajo, imajo na razpolago številne proge različnih težavnostnih stopenj.

Golte so odlična točka za zimsko “polnjenje baterij”: sonce, svežina predalpskega zraka, pogled na zasneženi visokogorski svet Kamniško-Savinjskih Alp. Iz hotela Montis**** in številnih apartmajev je le korak do prve žičnice. V sklopu hotela je tudi wellness center.

Priporočamo, da se pozanimate tudi o aktualnih dogodkih, ki jih organizirajo za družinske goste.

⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: Doživite cvetoče Mozirje, Bushcraft Savinjska
NASTANITEV: Za brezskrben oddih se lahko odločite za bivanje v hotelu ali apartmajih, ki so na smučišču oz. preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.
ZELENO DEJSTVO: Območje Golt je zavarovano kot krajinski park. Osamela kraška planota je z vseh strani obdana s skladi  vulkanskih kamnin. Na Golteh najdemo zanimive kraške pojave kot so žlebičja, vrtače in kraške jame.
 

Sankanje, krpljanje in tek na smučeh, zimska pravljica v neokrnjenih alpskih kotičkih

Izjemna narava je tudi pozimi pravi balzam za dušo in telo. Sankanje v osrčju savinjskega alpskega sveta je ena izmed najbolj priljubljenih aktivnosti za družine, ki se rade potepajo na svežem gorskem zraku. Ob pravih snežnih razmerah je možnih več lokacij za sankanje kot tudi izposoja sani. Če bi raziskovali samotna zavetja Savinjske, se odločite za organizirano krpljanje. 

IZPOSOJA SANK IN KRPELJ, INFO O ORGANIZIRANEM SANKANJU IN KRPLJANJU: +386 51 606 410  (Adventure Valley), +386 (0)51 219 393 (Kamp Menina)
IDEJA ZA POPOLNO DOŽIVETJE: Nočno sankanje v soju bakel. 
 

Če vam je ljubši tek na smučeh, se odpravite v Logarsko dolino. Ob primernih snežnih razmerah je urejenih 16 km prog za klasično in drsno tehniko. Verjemite, Logarska dolina ima pozimi zares poseben čar. 

 
⏰ DELOVNI ČAS: 9.-16-ure, ➡️ dnevna karta 5 eur, letna 50 eur (otroci do 12. leta brezplačno)
⛷ IZPOSOJA OPREME ZA TEK NA SMUČEH in INFO:+386 838 90 04
NASTANITEV: preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.
ZELENO DEJSTVO: Logarska dolina je od leta 1987 zavarovana kot krajinski park. Del parka, ki se ponaša z znakom Slovenia Green Park, spada v območje NATURA 2000. Izjemno sožitje med človekom in naravo danes najdemo le redkokje. 
 
V primeru suhe zime se lahko pozanimate, ali je za otroške skupine odprt Pravljični gozd, ki bo vaše najmlajše navdušil s svetom različnih pravljičnih obrazov in s pripovedkami.
 

Zgodbe gozdov in lesa

Tudi potepanja po savinjski dediščini so odlična ideja za popestritev dneva in obogatitev znanja. Tu domujejo obsežni gozdovi, izstopajoča drevesa in zbirke, ki pričajo o povezanosti človeka z gozdom, naravo. V Centru Rinka je na ogled stalna razstava Solčavsko – sprehod v naročje Alp, v Lučah vas bo navdušila etno vasica, muzej na prostem s prikazi starih obrti.

Na Ljubnem so pred kratkim odprli prenovljeno interaktivno flosarsko zbirko, ob kateri si lahko ogledate tudi zbirko ljubenskih cvetnonedeljskih potic. 

ZELENO DEJSTVO: Ali ste vedeli, da se lahko Savinjska pohvali z izjemnimi drevesi, ki so zavarovana tudi kot naravne vrednote? Solčavska tisa spada med najstarejša slovenska drevesa, Macesen na Klemenči jami pa je najdebelejši macesen v Sloveniji. 
 

Velenjski grad in Muzej usnjarstva na Slovenskem

VELENJSKI GRAD IN STALNE MUZEJSKE ZBIRKE

Velenje, mlado mesto s srcem, vse bolj navdušuje in privlači številne družine. Potep ob Velenjskem jezeru, kjer ponosno stoji impozantni prireditveni oder in razgledna točka Vista, lahko dopolnite z obiskom Velenjskega gradu.

MUZEJ USNJARSTVA NA SLOVENSKEM 

Muzej usnjarstva na Slovenskem prikazuje razvoj usnjarske obrti v veleindustrijo in pomembno gospodarsko panogo. Predstavitev je razdeljena v kronološki pregled razvoja in 210-letno tradicijo usnjarstva v Šoštanju od leta 1788 do ukinitve tovarne leta 1999.

Preživetje v zimski naravi – Bushcraft Savinjska

Edinstvena avantura preživetja v naravi je nadvse zanimiva tudi pozimi. Bushcraft Savinjska je pristna vodena gozdna avantura, na kateri spoznate spretnosti in znanja prednikov in vsaj za trenutek pozabite na rutino modernega sveta. Bi znali preživeti v naravi? Doživite enkratno  preizkušnjo, ki vam bo pomagala razumeti in spoštovati naravo.
Po poti s pomočjo vodnika naberete les, se naučite zanetiti iskro, prisluhniti prasketanju ognja, poiskati divjo hrano. 
 
 INFORMACIJE IN REZERVACIJE: +386 40 653 901
 
 

⛸ Drsanje 

Ljubitelji drsanja se boste z veseljem zapodili po ledni ploskvi na mobilnem drsališču v Velenju. Prosto drsanje in ostalo pestro dogajanje so odlična popestritev aktivnega dne. Pred obiskom preverite razmere. 

Čeprav pozimi, Doživite cvetoče Mozirje

Vzemite si čas za zabavno potepanje in raziskovanje dediščine. Na sprehodu po starem trgu Mozirja vas bo na tablici spremljala prikupna čebelica Gaja, s katero boste reševali cvetoče izzive, ki vas čakajo pri skrivnostnih hišah. Odlična ideja za družinsko zabavo. 
 

Čofotanje v termah Topolšica

Včasih tudi zima pokaže zobe in nizke temperature nas bolj navdušujejo za vodne užitke na toplem. Bazen za otroke, masažne prhe, rimske kopeli bodo razveselili najmlajše in sprostili odrasle, ki se lahko odločijo tudi za obisk wellness centra. Pred obiskom preverite aktualne ukrepe. 

Organizatorji doživetij in dogodkov si pridržujejo pravico do sprememb. Če se boste podali na izlet v naravo, vselej upoštevajte vremenske in druge razmere, predvsem pa ustrezno ocenite vaše psiho-fizične sposobnosti. Za varno gibanje priporočamo najem vodnika.

Sorodne vsebine

  • Pust šoštanjski

    10. FEBRUAR 2024 ob 15.00, ŠOŠTANJ – največji karnevalski dogodek […]

  • Pust, pust krivih ust

    13. FEBRUAT 2024, VELENJE – pustna povorka in veliko otroško […]

  • Božična bajka Slovenije

    30. 11. 2024–5. 1. 2025,  MOZIRJE – milijon lučk v […]