Izvir kisle vode

Izvir kisle vode je mineralni izvir pod Olševo, ki mu pripisujejo zdravilno moč. Razglašen je za naravni spomenik Slovenije.

Zdravje iz narave

Voda, ki priteče iz izvira kisle vode je bogata z železom in ogljikovim dioksidom. Nekateri izvir zaradi vsebnosti imenujejo kar železna kislica. Voda, ki je nekoliko posebnega okusa, je pitna.

Na Centru za razvoj in znanstveno raziskovanje mineralnih vod v Mariboru so zapisali, da je »voda iz vrelca pod Olševo povsem specifična železova mineralna voda, tipa kalcij-magnezij-hidrogenkarbonat, ki je v Sloveniji še nismo zasledili«. Ob izviru je lonček za degustacijo vode. 

Evropske raziskave so pokazale, da je že po 10-dnevnem pitju te vode naraslo število mladih rdečih krvničk, saj da železova kislica pospešuje tvorbo krvnega barvila.

Stoletna zgodba

Izvir kisle (železne) vode je nastal ob tektonskem prelomu, ki loči Savinjske Alpe od Karavank. Najstarejši znani zapisi o solčavski kislici so nastali že leta 1856, ko jo je obiskal cesarskokraljevi geognostik dr. F. Rolle.

Znamenitosti in doživetja v bližini

Izvir kisle vode – DOSTOP

Iz Mozirja se odpravimo v smeri Solčave, kjer zavijemo desno proti Podolševi. Nadaljujemo v smeri proti cerkvi Sveti Duh, nato po makadamski cesti še nekaj kilometrov do lesene table, ki označuje pot k izviru.

Izvir kisle vode lahko obiščemo ob potepanju po Solčavski panoramski cesti, saj je ena izmed znamenitosti na priljubljeni razgledni poti. Blizu kmetije Klemenšek, nad katero se razprostira markantna razgledna točka, se v eni od grap, 50 m pod cesto, skriva lepo urejen, v rdečasto-rjave barve odet kotiček z izvirom. Do izvira je 5 minut hoje.

Sorodne vsebine

  • 10 najlepših znamenitosti Savinjske

    Zelena Savinjska je prava zakladnica narave in dediščine. Pustite, da […]

  • Hiška Osojnik

    Hiška kjer se čas ustavi in stres izpuhti.

  • Motorkarska gavda

    26. 8. 2023, SOLČAVA – kiparjenje in igre z motorno […]